Kinek és miért jó a teljesítménydiagnosztika?

Mi az a teljesítménydiagnosztika?

A teljesítménydiagnosztika nem más, mint az aktuális teljesítőképesség felmérése és számszerűsítése, amelybe beletartozik az erősségek és a gyengeségek monitorozása is. A teljesítmény tetőfokának elérése érdekében maximalizálni kell az edzések hatásfokát és meg kell előzni a sérüléseket. A vizsgálat során fény derülhet arra, milyen tényezők gátolhatják a teljesítményfejlődést, de a vizsgálathoz hozzátartozik a kiértékelés és javaslattétel is. A méréseket nyugalmi, terhelés alatti és megnyugvási szakaszokban végzik. A keringési adatok elemzésével egyértelmű képet kapunk a szervezet állapotáról, így az edzés az aktuális állapotnak megfelelően személyre szabható, s a kitűzött cél mellékvágányok nélkül elérhetővé vállik. A vizsgálat segít abban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű gyakorlatsort, edzést állathassanak össze a számunkra.

Mindezt a sporttudomány kialakulásának köszönhetjük, amely a világban már régebb óta, hazánkban néhány évtizede van jelen, tehát nem egy új, divatos irányzatról, hanem egy komoly, összetett múlttal rendelkező területről van szó. Olyannyira, hogy már az ókori olimpiák idején is tapasztalatokon alapuló megfigyelések szerint igyekeztek fokozni a sportolók teljesítményét. Philosztratosz: „A tréneri tudományról” c. feljegyzései nem csak arról tanúskodnak, hogy felkészülést nem bízták a véletlenre, hanem arról is átfogó képet nyújtanak, hogy már akkoriban is tudta, mennyire fontos a folyadék és étel minősége, s hogyan optimalizálható a pihenés és terhelés aránya.

 

Miért jó a teljesítménydiagnosztika?

A fizikai terhelés hatására egyes szervrendszerek működésében változások történnek. Ez összefügg a terhelés formájával, nagyságával és gyakoriságvál. Amennyiben valaki rendszeresen végzik ugyanazokat a gyakorlatokat, a szervezet és az élettani funkciók alkalmazkodnak hozzá. Szervezetünk azokat az izomzatokat, izomcsoportokat és élettani funkciókat fejleszti, amelyek igénybe vannak véve, vagyis a testünk adaptálódik az edzésmunkához. Ez a folyamat megjelenik a neuromuszkuláris rendszerben, a motoros gyakorlatok végrehajtásában, a kardiorespiratorikus funkciókban és az izomanyagcserében. Utóbbi fontos faktor a sportteljesítményben. Ez a felmérés pontos képet alkot arról, hogy mennyire sikeres egy edzésterv, felkészülés, milyen a sportoló aktuális állapota, és hogyan előzhető meg a túlterhelés, túledzettség. Nem csak élsportolók és fél-profi sportolók számára ajánlott a vizsgálat, hanem olyan amatőr és a szabadidősportolók számára is, akik fejlődésüket nem szeretnék a véletlenre bízni, hanem biztonságos ütemű, egészséges módon akarják elérni a maguk elé kitűzött célt. Azok számára is hasznos információkkal szolgálhat a vizsgálat, akik hosszú kihagyás után újra be szeretnék építeni a mozgást a mindennapjaikba.

 

Hogyan zajlik a teljesítménydiagnosztika?

A teljesítménydiagnosztika előtt kerülni kell a magas intenzitású edzést, s az azt megelőző két napján teljes pihenőnapot kell tartani, a teszt előtti napon egy könnyű átmozgatás is javasolt. A koffeinfogyasztást is célszerű mellőzni annak érdekében, hogy a nyugalmi mérések megbízható eredményt mutassanak. Ez alól kivételt képez, ha rendszeresen fogyasztunk koffeines italt, például a reggeli órákban, mert akkor az a normál állapot. A vizsgálatra való bejelentkezéskor erről érdeklődjünk a helyszín munkatársainál. Ami a táplálkozásunkat illeti, tartsuk magunkat a szokásoshoz, s teljesítménydiagnosztika előtt 2-3 órával együnk olyat, amely elsősorban gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, fél órával előtte pedig gyorsan felszívódó táplálékot fogyasszunk például banánt.

Az első vizsgálat egy testösszetétel mérés, amely megmutatja, mennyi a testzsírunk, ebből mennyi a felesleges mennyiség, rendben van-e a szervezet ásványianyag tartalma és a vízháztartása. Egyúttal arra is választ kapunk, mikre kell az edzések folyamán kiemelt figyelmet fordítanunk.

Ezt követik a nyugalmi mérések, amely az idegrendszer pillanatnyi állapotáról alkot képet. A mérés általában egy sötét szobában, nyugalmi testhelyzetben történik, s az eredmények ismeretében fényt derül arra, mennyire vagyunk stresszesek, megfelelően működik-e a vegetatív idegrendszer. A hosszan tartó stressz vagy kialvatlanság felborítja a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyát, ami túledzéshez, vagy problémákhoz vezethet.

A harmadik vizsgálat a laktát terheléses felmérés. A laktát az anyagcsere egyik fontos terméke, amely megmutatja az edzés valós intenzitását.

 

Megéri a teljesítménydiagnosztika?

A teljesítmény megoldás nyújthat arra, ha úgy érezzük, hogy edzünk, de az edzésnek nincs eredménye. Élsportolók és fél-profi sportolók esetében nem kérdéses a vizsgálat rendszeres elvégzése, de szabadidősportolók, fogyókúrázók számára is rengeteg hasznos információval szolgálhat.