hutoszekreny_pic4

Az új hűtőszekrényem

Így választottam hűtőszekrényt

A háztartási eszközök, mint a hűtőszekrény kiválasztása nem egyszerű feladat, főleg úgy nem, hogy közben az ember egyébként mindent úgy használt, hogy a szüleitől örökölte, úgyhogy először kell ilyen befektetéseket tennie életében. Ami tényleg nem egy könnyen jövő dolog, és az ember hirtelen azt sem tudja, hogy mekkora legyen a dolog, hogyan működjön, egyáltalán mire kéne figyelnie és mennyit kéne költenie rá. Sok ismerőstől és baráttól hallom, aki korombeli, hogy egyszerűen csak elmennek egy barkácsboltba, ahol van egy bő 15-20 darabos választék, és egyszerűen csak megveszik azt, ami jónak tűnik. A fele kiesik eleve a választéknak, mert túl drága, vagy túl nagy, a maradékból meg nem olyan nehéz megtalálni a legjobb darabot. 

Én azonban ennél sokkal körültekintőbb ember vagyok, mert tudom, hogy nem csak egy barkácsáruház kínálata létezik, hanem több száz különböző termék, amik között akár sokkal jobbat is lehet találni, mintha csak 15 darabra korlátoznánk magunkat. De így meg a bőség zavara lehet a gond, úgyhogy el is mesélném, én hogyan hoztam egy alaposan megfontolt döntést. 

hutoszekreny_pic2

A hűtőszekrény kialakítása

Persze először a fő kialakítási szempontokkal kell foglalkozni, ezt ajánlja minden internetes oldal is, ami a témával foglalkozik. Ide persze olyan dolgok tartoznak, mint hogy szabadon álló vagy beépíthető fajtát válasszon-e az ember, ami mondjuk szerintem mindenkinek adja magát, de persze lehetnek olyanok is, akik teljes konyha átalakítást terveznek vagy eleve épül a ház, és akkor megvan a döntés szabadsága, de nekünk átlagembereknek ez azért eléggé korlátozott. Nyilván, én a szüleim rám hagyott 80-as években épült házában nem gondolkodhattam abban, hogy egy kétajtós szupermodern beépített darabot helyezzek el, pedig nyilván ez lenne az igazi amerikai álom számomra is. Úgyhogy nekem egy szabadon álló darabom lett, ami csak egyajtós persze, de egyébként nem is gond, mert egyedül élek, és felesleges túl nagy készüléket venni. Az csak több áramot használna, és persze takarítani sem árt időnként ezeket a dolgokat, szóval mindenképpen úgy érzem, hogy egy jó döntést hoztam, hogy nem akartam nagyobbat, mint amekkorára szükségem volt. 

Sokan felteszik még ilyenkor a kérdést, hogy legyen-e fagyasztó is a hűtőszekrényhez. Szerintem ez is eléggé adja magát, maximum az arányokon gondolkozhatunk, hogy mekkorára van szükség, meg hogy alul legyen-e a fagyasztó vagy inkább felül. Én olyat szerettem volna, aminek inkább alul van, mert annyira nem használom a fagyasztott dolgokat, viszont azért szükség volt rá, ha másra nem is, nyáron el kell valahol tárolni néhány jégkrémet meg a jégkockáimat. Persze van értelme annak is, hogy vannak fagyasztó nélküli darabok, főleg azoknak, akiknek otthon külön fagyasztóládájuk vagy fagyasztószekrényük van, és így a hűtőszekrényben már nincs értelme még egy kis extra térnek, ami egyébként is gyakorlatilag elhanyagolható. Jó, vannak olyanok is, ahol fele-fele arányban vannak a hűtő és fagyasztó részek, de ezeket nem is tudom, ki tudja igazán kihasználni, biztos van olyan is. 

A tényleg fontos és nem magától értetődő szempontok a hűtőszekrény választása során

Szóval akkor mi is az, amit tényleg érdemes megnézni a választás során, meg ami nem teljesen magától értetődő, hogy szóljon is valamiről ez a bejegyzésem, mert lassan úgy érzem, hogy kezd nagyon unalmas lenni, hogy csak az alapokat sorolom. 

Nos, természetesen a fogyasztás vagy teljesítmény ilyen. A háztartási eszközök nagy része energiaosztályokba van sorolva. A hűtőszekrény egész nap megy mindennap, úgyhogy ennél tényleg nagyon fontos, hogy mennyit fogyaszt, mert meg fog látszani a számlákon, hogyha rosszul döntünk. Már csak ezért sem szerettem volna túl nagy gépet egyébként. Szóval fontos, hogy lehetőség szerint A, A+ vagy A++ kategóriákat válasszunk, mert ezek nem fogják lejjebb húzni a kiadásainkat. 

hutoszekreny_pic1

Ezután ami igazán fontos lehet, az az extra funkció vagy funkciók, amit a gép kínál. Sokfajta lehetőség van itt. Vannak külön hűtőrendszerekkel ellátott gépek, hogy minden részt más hőmérsékleten lehessen tartani, így spórolhatunk is és minden a számára tökéletes hőmérsékleten tárolható. Vannak különböző hőmegtartó rendszerek is, amiknek érdemes lehet utánanézni, mint a BioFrensh vagy a ZeroZone, ezeket itt most túlságosan hosszú lenne részletezni, és az internet segítségével könnyen megtalálható minden részletes leírása, amire csak szükségünk lehet.

A hűtőszekrény kiválasztásának egyedi szempontja

És persze ne feledkezzünk meg az okos hűtő adta lehetőségekről sem.  Számomra a funkciók és teljesítmény mellett még a kinézet volt egy fontos szempont. Tudom, tudom, ez ilyen sekélyes dolog, de mindenki szeretné, hogyha a konyhája modern és szép lenne. Mivel nekem is amerikai konyhás nappalim van, ezért ráadásul mindig látom és hallom is a hűtőszekrényt. Úgyhogy a kinézete és a zajszintje is fontos szempont volt nekem, amikor választanom kellett. Egy ezüstszürke-fekete darab mellett döntöttem, ami sokat dob az otthonom kinézetén, és a zajszinttel sincs gond, szép halkan működik a kiválasztott darab, úgyhogy szerintem ezen módszer alapján nekem sikerült egy jó hűtőszekrényt találnom.