Autóvillamosság alapfogalmai

Valójában semmi bonyolult nincs az autóvillamosság területén, amit egy kis kitartással és türelemmel ne lehetne megérteni. Az autóvillamosság alap elmélete igen egyszerű és még a nem műszaki beállítottságú emberek számára is könnyen érthető. Ha van egy kis kíváncsiságunk és fogékonyságunk a területre, hamar képbe kerülhetünk alap szinten. Most egy pár alapfogalmat fogok tisztázni, ami az autóvillamosság témakörében felmerülhet.

Az egyik ilyen fogalom az elektron. Ez az elektromosság alap egysége. Gondoljunk ezekre az elemekre, mint töltényekre, melyek keresztül-kasul közlekednek a vezetékben. Az elektronok mozgása az, ami mozgásban tartja a készülékeinket, ami mozgásban tartja az egész életünket. Az autóvillamosság egyik alappillére, hogy erről beszéljünk. Ezek által autóink kényelmesek és könnyen kezelhetőek lesznek.

A másik fogalom, amit megemlítek, az a feszültség, melyet Volt-ban mérünk. Ez az úgynevezett ereje, „nyomása” az elektromosságnak a vezetéken belül. Ha például a kerti slagra gondolunk, akkor az abban folyó víznyomás megfeleltethető metaforikus értelemben a feszültségnek. Idősebb autók 6 Volt-os rendszert működtetnek, 1956 után azonban ez megváltozott 12 Volt-ra. Minden egyes gépjármű leírása megmutatja nekünk az adott rendszerben folyó feszültséget. Az autóvillamosság egy másik pillére ez a fogalom.

Menjünk is tovább, következik az áramerősség. Ezt amper-ben mérjük. A slagos metaforánál maradva ezt úgy képzeljük el, mint mikor a slagot elhagyja a végén a víz. Ha leszűkítjük a végét, akkor nagy sebességgel hagyja azt el, ha eleresztjük, csak lassan kifolyik belőle. Ilyen elven működik az áramerősség is.

Autóvillamosság további két fontos alapfogalma

Említsünk még szót az ellenállásról is. Ez az ellenállása a vezetéknek a rendszerben az elektronok mozgására. Ezt Ohm-ban mérjük és úgy képzelhetjük el, mint egy szűkítés, vagy törés a kerti locsoló slagon. Minél szűkebb lesz a cső itt, annál nagyobb lesz az ellenállása a vízzel szemben, annál nehezebben jutnak át rajta a részecskék. Az autóvillamosság komplex rendszerében rendkívül fontos az ellenállás fogalma.

Az utolsó tényező pedig a teljesítmény, vagyis a Watt. Ez egyszerű matematikai úton kiszámolható, az áramerősséget megszorozzuk a feszültséggel.

Ha autója sokáig marad szervizben a Határautó autókölcsönző a legjobb választás!