Légy tisztában vele, mi is az a monitor szemüveg!

Mitől menő a monitor szemüveg?

A monitor szemüveg ma nagyon divat, agyba főbe találkozni hirdetésekkel, ajánlásokkal, de az is feltűnő, mekkora a kavarodás a körül, hogy mi is ez pontosan. Vannak, akiknek meggyőződése, hogy monitor szemüveg nélkül a számítógép képernyője fokozatosan kiégeti a retinájukat. Mások szerint ez egy túlárazott üveglencse, amivel bepalizzák a jónépet. Mindehhez jön a „kékfény szemüveg” kifejezése, ami majdnem ugyanez csak mégsem, de hasonló. Itt legyen okos az ember. Bevallom töredelmesen én se igazán értettem sokáig, hogy ez meg mire jó. Én etimológiai oldalról közelítve azt gondoltam, hogy a monitor arra utal, hogy az ellen véd. Később rájöttem, hogy ez nem védőszemüveg és kicsit el vagyok tájolva. Úgyhogy egyrészt mindenkinek javaslom, hogy rendesen olvasson utána, mert ahhoz drága mulatság, hogy csak úgy kipróbálásra vegyünk egyet, másfelől nyissa ki a fülét, és kezdje az utána olvasást például ezzel a cikkel.

Kékfény szemüveg, monitor szemüveg és más fogalmak

Először oszlassuk el a tévhiteket, a monitor szemüveg nem véd a monitor ilyen olyan káros sugarai ellen. Arra a kékfény bevonat alkalmas. Kékfény bevonattal viszont ma már bőven ellátják a modern képernyőket is, így igazából a kékfény bevonatnak akkor lesz értéke, ha nem a monitorból áradó káros kékfény ellen akarunk védekezni: neon lámpatestek például egy rosszul beállított fényszóró, ami éjszakai vezetéskor szembejön. Igazából van kékfény szemüveg – ami nem dioptriás – van monitor szemüveg kékfény réteggel és van szimplán monitor szemüveg kékfény réteg nélkül. Mellékesen megjegyzem kékfény réteget már kontaktlencsékre is rá tudnak húzni, de az kevésbé hatékony, mint a szemüvegre tenni. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy a kontaktlencse nem fedi az egész szemünket, míg a szemüvegen keresztül sokkal nagyobb felület van védve. Ellenben a kékfény szemüvegnek például nem sok értelme van a természetben, ellentétben egy UV szemüveggel, aminek kifejezetten az erős fényben van haszna. Valahol érthető, ha az embereknek már herótja van a sokféle fajta szemüvegtől, mert ha szorul látáskorrekcióra, akkor van vagy kettő, aminek célcsoportja lehet. Amikor pedig sok lesz a termékből, akkor jön az a szintén elhamarkodott mondat, hogy hát ez nem is jó semmire. Jó az, csak nem kell irreális elvárásokat támasztani. Attól, hogy nem csodatevő, még hasznos a megelőzésben.

A monitor szemüveg és a dioptria

Szándékosan kerültem eddig, de akkor mondjuk ki végre nyíltan: nincs olyan, hogy dioptria nélküli monitor szemüveg. Mivel a monitor szemüveg nem a monitor ellen véd, a funkciója sokkal egyszerűbb: a kényelem. Aki már eleve rövid, vagy távollátó, nyilván megtapasztalta, hogy igen fárasztó tud lenni, ide oda fókuszálni egész nap. A Gép előtt ülünk másfél méterre, de nézzük a jegyzetet és billentyűzetet fél méterre magunk előtt és a kollegákkal is beszélgetünk 3-5 méter távolságból. Ez három külön fókusz napi nyolc órában. A szemünk eredetileg hosszabb távok vizslatására lett kitalálva, így elég megerőltető ezt folyamatosan csinálnia, pláne, ha már túl vagyunk a negyvenen és megfáradtak a szemizmok.

A helyzet még bonyolultabb, ha már az öregkori látásromlás jeleit is tapasztaljuk magunkon. Próbálkozhatunk bifokális szemüvegünkkel dolgozni, de azt arra fejlesztették, hogy olvasó és televízió távolság közt váltogassunk, ehhez mérten is vannak az élességek beállítva. Nem lesz tőle kényelmesebb és pihentetőbb a monitoros munka. Ehelyett például az eOptika monitor szemüveg pontosan a napi monitorozáshoz igazodik. A szemészünknek pontosan el kell mondjuk, mi milyen messze található, bemérik a szemünket a megadott távolságokba és a szemüveglencsét a különböző fókuszpontok éles és szemet leginkább kímélő módon gyártják le, ahol a lencsén belüli átmenetek általában fokozatosak ellentétben a bifokális lencsével. Hogy erre rádobnak-e egy kékfény réteget vagy sem, a megrendelésen múlik. De valójában a nulla dioptriás monitor szemüveg egy értelmetlen dolog, legalább feles, másfeles látáskorrekcióra kell szoruljon, aki ilyen szemüveget szeretne.

Kinek való a monitor szemüveg

A fentiekből kiderül talán, hogy aki egyébként nem szorul látáskorrekcióra, annak nem szükséges a monitor szemüveg viselés. Ha már egy kicsit nehézségeink vannak, esetleg igényelhetünk egyet, hogy kíméljük a szemünket. Tipikus jele lehet annak, hogy érdemes kikérnünk erről egy szemész véleményét, ha gyakran fáj a fejünk, ég a szemünk, vagy fáj a hátunk. A hátfájás közvetetten lehet jel, ha valamit nem látunk jól, hajlamosak vagyunk közel hajolni, bifokális lencse használatakor megemelni a nyakunkat, vagy pont, hogy lehajtani az állunk. Ilyen tartásban tölteni napi nyolc órát nem csoda, ha visszatérő nyaki és hátpanaszokat okoz. A szem megerőltetése pedig égést, fejfájást okozhat, ám ez sem egyértelmű jele annak, hogy monitor szemüveg javíthat a helyzeten. Figyeljük meg, mennyire gyakran pislogunk. Mivel közelre fókuszálunk, nagyon gyakori, hogy nem pislog elég gyakran az ember és a mesterséges légkeringtetés eleve száraz levegőjével kombinálva ez a jelenség száraz szemet eredményezhet. Műkönny használata feltétlenül javasolt irodában dolgozóknak és további panaszok esetén forduljanak szemészhez.