Így válhat előnyünkre a tehergépkocsi bérlés

Mikor van értelme a tehergépkocsi bérlésnek?

A tehergépkocsi bérlés talán nem annyira ismerős sokak számára, mint lehetne, pedig számos lehetőséget rejteget ez a szolgáltatás, ami akármikor a segítségünkre lehet. Akkor is jó döntés tehát elolvasni, hogyan működik a tehergépkocsi bérlés, hogyha jelen pillanatban nincs rá szükségünk, azonban később akármikor jól jöhet ez a tudás. 

A tehergépkocsi bérlésről bővebben

A tehergépkocsi bérlés igen egyszerű folyamat, főleg magánemberként még különösebb iratok sem kellenek hozzá, vállalkozásoktól pedig néhány iratot, cégkivonatot, kérnek a bérlés során. Persze mindig szükség van arra, hogy az embernek legyen megfelelő vezetői engedélye az adott kategóriára, előleget kell fizetnünk, és a bérlőnek legalább 21 évesnek kell lennie. 

tehergepkocsi-berles_pic2

De hogy miért is jó döntés a tehergépkocsi bérlése?

Nos, ezt a legjobban akkor tudom elmondani, hogyha összehasonlítom a saját teherautó vásárlásával a helyzetet, az azonban megint csak nem olyan egyszerű helyzet, hiszen teljesen más a két kategória, az egyik időszakos megoldás, a másik pedig mondjuk úgy, hogy végleges, de inkább folyamatosnak lehetne leírni legjobban. Tehát teljesen más a cél, hogyha úgy nézzük. Saját járművel mindig ott van számunkra a lehetőség, hogy csak beüljünk és menjünk, nem kell várni, foglalni, és persze általában akkor szoktuk használni, hogyha mindennap hasznát is vesszük a járműnek. Néha persze viccesen jön ki a helyzet, mikor az ember személygépkocsi helyett is ezt használja, de vidéken nem is ritka látvány. Ami viszont biztos, hogyha nem használjuk heti többször is a járművet, akkor a vásárlásnál jobban megéri a bérlés. 

A bérlés ugyanis nagyobb összeg egyben, azonban tartalmaz mindent magában, amit a saját jármű esetében nekünk kéne állni. Amikor tehergépkocsi bérlésről van szó, nem csak a használatot béreljük, hanem azt az egynapi átlagos összeget is, amit ennyi alatt a kocsira kellene költeni, hogyha ennek van értelme. Amit mondani akarok, az az, hogy egy motoros járműnek bizony számos költsége van, amit havonta, évente, különleges alkalmakkor rá is kell szánni. Egyszer megvesszük magát a gépet, aztán következik csak minden egyéb költség. Ilyen a kötelező biztosítás, aztán a karbantartás összege, a legkisebb lámpacserétől a teljes motorjavításig vagy cseréig, a kerékgumikat évszaknak megfelelően cserélni szükséges, emellett persze mindenféle extrák is vannak. Klímatisztítás, például, ami azért nem árt. Mosás, egy kis korszerűsítés is szóba jöhet ilyenkor. Összeszámolhatjuk, hogy mindezek egy évben mennyire jönnek ki, persze a vizsgáztatás árával együtt, aztán eloszthatjuk, hogy egy napra ez mekkora összeget jelent, és az egynapi bérleti díj máris nem fog olyan magasnak tűnni. 

Mikor éri meg a tehergépkocsi bérlés?

De, ahogy azt már korábban is említettem, érdekes kérdés lehet egy bizonyos kihasználtság felett, hogy megéri-e a tehergépkocsi bérlés lehetősége, vagy inkább saját járművet érdemes vásárolni. Persze, van az úgy, hogy egy embernek vagy cégnek nincs meg az anyagi keret a saját járműre, ilyenkor nem nagy kérdés az, hogy bérlésre lesz szükség. De ha megvan az anyagi keret, és ki is használjuk a járművet, akkor persze jöhet a saját teherautó vásárlása is. Azonban most induló vagy még nem biztos vállalkozásoknak azt mondanám, hogy talán még így se vágják ekkora fába a fejszéjüket, mivel a piac manapság igen bizonytalan, és rengeteg vállalkozásnak nincs keresete. Ezeket a lehető legkevesebb kárral kell végül lezárni, hogyha arra lehetőségünk van, egy tehergépkocsi pedig nem a legjobb dolog, amit el tudok képzelni, hogy hátramaradjon. Ráadásul, akármilyen keveset is használtuk, a vásárolt ár töredékéért tudunk majd csak tovább adni rajta, tehát még befektetésnek sem túl jó döntés vásárolni egy ilyen járművet. 

tehergepkocsi-berles_pic3

Miért jó döntés a tehergépkocsi bérlés?

Ilyenkor a tehergépkocsi bérlés, legalább egy darabig mindig jó döntés. Hogyha már látjuk, hogy az üzlet meg fogja állni a helyét, minden évszakban és időben működőképes, és stabilan nő a kereslet, már termelünk profitot is, akkor persze jöhet a saját jármű vásárlása. 

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a tehergépkocsi bérlés mindenkinek jól jön, aki nem rendelkezik saját nagyobb járművel. Magánszemélyként igénybe vehetjük bútorszállításhoz, költözéshez, építkezési munkálatokhoz, anyagok szállításához, vállalkozásoknak pedig egyértelműen a megrendelések elvégzéséhez és az esetleges vásárlásokhoz lesz jó döntés a használata. Ne feledjük azonban, hogy érdemes mindig a lehető legkisebb, de elég nagy rakodótérrel rendelkező járművet választani, hogy ne kelljen többször fordulni, de ne is fogyjon feleslegesen sok üzemanyag. Ha pedig megvan a kinézett jármű, akkor a tehergépkocsi bérléshez már csak le kell azt foglalni, aláírni a papírokat, és mehetünk is gyakorlatilag. Egy bérlési nap mindig 24 órából áll, így ha csak rövid távra tervezünk, mindig ezzel az idősávval kell számolnunk, ha pedig hosszabb távra szeretnénk tehergépkocsi bérlést igénybe venni, akkor persze napi átlagár kedvezményére is számíthatunk.