Hogyan lesz gazdaságos a fűtés?

Ha a fűtésrendszer megújul

A régi fűtésrendszer átalakításakor, vagy új fűtésrendszer kiépítésekor számtalan kérdés merül fel. Milyen a ház tájolása? Bármilyen furcsa, igenis fontos, hogy milyen az épület tájolása, benapozottsága. Fontos, hogy milyen szigetelés kerül a falakra, mekkora magának a háznak a belmagasság, hány szintje van és azok milyen jellegűek (emelet vagy galéria). Ugyanennyire fontos, hogy a ház lakóinak milyen a komfort igénye, hőigénye, hűtűrő képessége. Szeretnének-e speciális vezérlést? Fontos-e a fenntarthatóság és a környezetvédelem? Ragaszkodik-e valamilyen elképzeléshez a készülékeket illetően? És természetesen a rászánt összeg mibenléte is.

Mik a gazdaságos fűtésrendszer előnyei?

Tény, ami tény, a hatékonyabb fűtés alacsonyabb számlákkal jár, kevésbé terheli a környezetet és melegebbé teszi az otthonunkat. A fűtésszezon közepén járva többször elgondolkodtam azon, hogy az általános tanácsok, amikkel az interneten találkozik az ember, mennyire segítenek csökkenteni a költségeket. Idővel nyilvánvalóvá vált a számunkra, hogy be kell ruháznunk ahhoz, hogy hosszútávon jobban járjunk. Néhány tanács, változtatás nem csak a fűtésszezon alatt, de a nyári melegben is kellemesebbé teszi az otthoni légkört. A gazdaságosság a hőtermelő és a hőleadó készülékek mérete és minősége határozza meg. Választhatunk többféle erőforrás közül. Fűthetünk gázzal vagy árammal. Hogy számunkra melyik ideális, azt az épület mérete és mibenléte határozza meg elsősorban.

Leggazdaságosabb energiaforrásunk a gáz

Bár kétségtelenül terhelő a környezetre és kimerülő energiaforrás, azonban a gáz még mindig az egyik leggazdaságosabb energiaforrás. Már amennyiben megfelelően használjuk. Sok kiadást megspórolhatunk, ha nem vaktában vágunk nekik a fűtésrendszer kialakításakor, vagy rávesszük magunkat annak korszerűsítésére. A háztartások nagy részében elképesztő pazarlás megy: pazarolják a gázt és feleslegesen növelik a kiadásaikat. Ennek okai többek között a régi kazánok, nem megfelelő radiátorok, vagy egyéb fűtőtestek, és természetesen a gyenge szigetelés.

A gázzal termelt hő hatékonyabb előállítása és felhasználása a kulcskérdés. Meglehetősen gyakori tanács a szigetelés javítása, ami minimalizálja a hőveszteséget, de az is csak azt célt szolgálja, hogy a lakásunk lassabban hűl majd le. A hő előállításának költségére figyelni legalább ilyen fontos.

Hogyan válasszunk kazánt?

Válasszunk a ház vagy lakás méretéhez megfelelő nagyságú gázkazánt. Felesleges a túlméretezett kazán, hiszen csak többet fogyaszt, de lényegi haszna nincs. Rendszeresen ellenőriztessük és tisztíttassuk a készüléket. Ez mind a hatásfok, mind a biztonságos üzemelés miatt nagyon fontos. A kondenzációs gázkazánok akár 35%-al kevesebbet fogyasztanak és rendszerint beépített termosztáttal rendelkeznek. A legelőnyösebb a külső hőmérsékletet érzékelő termosztát. Így jóval kevesebb energia szükséges ahhoz, hogy otthonunkban a hőfok megfelelő legyen. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a fűtésrendszer üzemi hőfokának kb. 55-60 fokra állításával ideális mennyiségű energia használódik el és hő termelődik. Nem kell 70-80 fokos vízzel fűteni a lakásunkat, mert melegebb nem, csak a magasabb gázszámlánk lesz.

Hogyan válasszunk radiátort?

A méretezés a radiátoroknál is fontos. Itt sem szabad túl nagy modellt választani, hiszen nem járunk jobban. Érdemes egy online körülnézni, például a Ventil radiátor kínálatában, hogy ne csak 2-3 méret közt lavírozzunk. Ezeket is rendszeresen ellenőriztessük, légtelenítsünk évente, így biztosítjuk a víz zavartalan áramlását. Ne akarjuk a radiátorokat a rajtuk lévő szeleppel szabályozni, mert azzal nem oldjuk meg a problémánkat. A víz mindig arra áramlik, amerre könnyebb. A kazántól távolabbi radiátorok értelemszerűen lassabban melegednek fel. Az áramlás során is van hőveszteség: a víz hűl az áramlás során, ezért fontos a helyes áramlás, hogy a különböző szobákban is hasonló hőmérsékletű legyen a radiátor. A felesleges hőveszteséget kell minimalizálni, a hőt hatékonyan szállítani a fűtésrendszerben, a lakás minden helyiségébe. Ehhez a visszatérő szelepeket kell beállítanunk. Ha lehetőségünk van rá, akkor ragaszunk alufólia hőszigetelőt a radiátorok mögé, a falra. Ilyenkor fontos, hogy maga a fólia legyen a radiátor irányába. Ezzel megakadályozzuk, hogy kiszökjön a hő.

Ritkább módszer: hőszivattyú

A hőszivattyús fűtés bármely fűtése rendszerre ráköthető és rendkívül gazdaságos megoldás. Akár megfelezheti az energiaszámlánk összegét. Másik kiemelkedő előnye az, hogy szélsőséges időjárási körülmények között is alkalmazható, így nem kell félnünk a téli fagyoktól, se a nyári kánikulától. Nem kell tartanunk a mérgező gázoktól, sem attól, hogy esetleg felrobban a készülék. Természetesen ennek a technológiának is megvannak a maga hátrányai. Komoly beruházással és átalakításokkal jár.

 

Bármely korszerűsített vagy új fűtéstechnológia is szimpatikus a számunkra, mindenképpen egyeztessünk szakemberrel, mielőtt belevágnánk a munkálatokba. Nem minden rendszer hozza meg a kívánt eredményt, mert a tervezéskor nem vették figyelembe magának a háznak a tulajdonságait. Az épületek mérete, kora és természetesen még sok más tényező együttes függvénye.