Gázkazán vagy elektromos fűtés?

Sokat lehetett olvasni az elmúlt években az elektromos fűtésről Vavgy infrafűtésről. Ezt a témát szeretném egy kicsit körbejárni, mert számos tévhit kering az elektromos fűtés kontra gázkazán témában. És mivevl ez egy szakág, szükségszerűen utána kellett járnom pár dolognak, amiben a Ventil Kft. segítőkész csapata volt sokszor a segítségemre.

Mire is jó egy gázkazán?

Természetesen az alapfunkciója a fűtés és a melegvíz biztosítása egy lakás vagy egy ház számára. Ezt más módon is meg lehet oldani, de most a gázkazán témában szeretném a gondolataimat megosztani. Az új törvényi szabályzások kicsit megnehezítették (konkrétabban sokkal drágább fajta készülékeket lehet csak vásárolni már) a tervezés és a beépítés körüli feladatokat egy gázkazán csere vagy éppen új vásárlása esetén. Azonban még mindig ez jelenti nagyon sok esetben az egyedüli megoldást.

Melyik a takarékosabb: a gázkazán vagy az elektromos fűtés?

Ez egy sokkal összetettebb kérdés, mert sok helyen nem is lehet az elektromos fűtés kiépítését megoldani. Mik is ezek a kritériumok? Vegyünk egy új ház építését. Ott valós két választási lehetőséget áll rendelkezésünkre. A tervezés során a következőket kell eldönteni. Vállaljuk a gáz engedélyezésével járó folyamatokat és a kezdeti magasabb költségeket vagy inkább az egyszerűbb (amúgy is szükséges) elektromos áram engedélyezését választjuk.

Ott az extra költséget az általában szükséges 3 fázis jelenti, mert egy átlagos méretű házban, amennyiben nem gázkazán, hanem elektromos áram szolgáltatja a meleget és a melegvizet, akkor ennyi fázisra lesz szükség. Az elektromos fűtésnek a kivitelezése is sokkal egyszerűbb, akár szakembert nem is igénylő módon megvalósítható. Vannak az infrafilmek, amelyeket a laminált padló vagy éppen parketta alá lehet lefektetni, és minden egyes szobát külön termosztát szabályozásával vezérelhetünk. Van egy másik alternatíva, az elektromos radiátorok (Glamox, norvég fűtés), amelyeket egyszerűen fel kell fúrni a falra, rákötni az elektromos hálózatra (vagy csak szimplán bedugni a konnektorba) és már jön is a meleg.

Ez a rendszer összehasonlítva a gázkazán rendszerek kiépítésének költségével sok esetben olcsóbb, mint ahogy itt is láthat erre példát: https://www.ventil.hu/gazkazan . Azonban egyet nem szabad elfelejteni. Hogy a rezsicsökkentés óta „olcsó” lett a gáz, amely miatt a fajlagos üzemeltetési költségek alacsonyabbak a gázzal való fűtésnél.

Pontosabban. Az elektromos fűtések igazi és fantasztikus előnye abban rejlik, hogy amennyiben rendelkezésünkre áll napelemes rásegítő rendszer kiépítése, akkor gyakorlatilag a visszatáplálós megoldással, nulla forint rezsiköltségünk tud lenni.

Ez ugyebár a gázkazán rendszerek esetében lehetetlen, mert a gázt sajnos semmilyen módon nem lehet helyettesíteni és „pótolni”, kiegészíteni.

DE! Amennyiben nem lesz lehetőségünk napelemes rendszert kiépíteni, akkor sajnos tények igazolják, hogy az elektromos fűtés drágábban üzemeltethető és hosszabb távon mindenképpen drágább lesz, még akkor is, ha figyelembe vesszük a kezdeti alacsonyabb tervezési és kivitelezési költségeket.

Elektromos és gázkazán egyéb szempontjai

Fontos tudni még a kazánrendszer kiépítésénél általában, hogy pontosan mire akaruk használni. Értelemszerű, hogy meleg víz és meleg otthon a cél, de hányan vagyunk? Mekkora a légtér? Hány berendezésünk használja még ugyanazt a meleg vízet, mint mi? Van-e elegendő víznyomás?

Amennyiben most építkezünk, még számos lehetőség áll rendelkezésünkre, és a szakemberek vagy az építész segítségével megterveztethetjük a különböző légtereket, kiszámolhatjuk az egyes fűtőtestek hőkapacitását, teljesítményét. Végeredményben puszta fizika alapján megtudhatjuk, milyen paraméterekkel bíró kazán az, ami az igényeinknek is megfelel. Ezt persze mind kiszámoltathatjuk egy már kész ház esetében is. A különbség viszont az, hogy ott a tereken, a kiépített rendszeren már nehezebb változtatni. Nem tudunk hirtelen gázkazán mellett dönteni, ha az anno nem lett bevezetve például. A tervezési szakaszban érdemes tehát erre energiát fordítani és kellő alapossággal átgondolni a dolgokat.

Kiépített, kész rendszereket ritkán bolygat az ember, nagy általánosságban akkor, ha nem működik valami, illetve ha esetleg modernizálni akarjuk a rendszert. A kazán egy összetett rendszer, attól, hogy nem működik egy radiátor, még koránt sem biztos, hogy a kazánt kell cserélni. Semmiképpen se próbáljunk meg sufnituning módszerekkel magunk ügyeskedni, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Ő azt is tudni fogja, mi hibásodott meg, javítható, szervízelhető-e, és érdemes-e, egyáltalán?